En tidlig januarmorgen, fredag 30.01.09, ble den offisielle lanseringsdagen for Uranienborg skoles årlige fenomen: URRA-festivalen. FN-dagen, den 24.10.09, blir selve åpningsdagen for festivaluken ved Uranienborg skole.
Foreldre, 600 elever og alle ansatte var samlet i skolegården for å markere lanseringen av URRA-festivalen. Takket være initiativ fra foreldre ble Urras venner og URRA-festivalen født. Elevene i 1. og 2. trinn åpnet begivenheten med å synge to sanger før rektor Eva Ervik ønsket velkommen og informerte om tankene bak festivalen. Vi fikk deretter høre skolens ungdomstrinnskor synge "Den fyrste song eg høyra fikk" og "Pål sine høner".
BRISKEBY – BYGDA I BYEN
Festivalens hovedmål er å skape samhørighet og et positivt miljø, og selve organiseringen av festivalen bidrar til utstrakt samarbeid mellom skole, hjem og lokalmiljø. Rektor pekte på at lokalmiljøet på mange måter er bygd som ei bygd i byen, og det gjelder å få til de positive sidene ved et bygdemiljø, ikke minst dugnadsånden.
Skolens forankring i en slik satsing ligger i UDEs føringer og gjeldende lærerplan, generell del, prinsipp for opplæring og kompetansemål i mange fag.
I 2009 har UDE lansert et nytt strategisk initiativ og mål i Osloskolen: "Alle elever skal få ta del i varierte kunst- og kulturuttrykk". Uranienborg skoles svar på dette er blant annet URRA-festivalen.
URRA-festivalen administreres av en styringsgruppe bestående av rektor og fem foreldre, der den enkelte har koordineringsansvar knyttet opp til realisering og gjennomføring av arrangementet. Festivalen er i seg selv organisert som en frivillig kulturorganisasjon og registrert i Brønøysundregistrene. Festivalen tar sikte på å skaffe tilveie midler gjennom støtte fra legater og fonds, billettinntekter, sponsing og private bidrag. På denne måten har skolen allerede fått inn penger til å kjøpe musikkutstyr som skal benyttes i forbindelse med denne satsingen og ellers i fagsammenheng.
Styringsgruppen representert av tre mødre holdt også glødende innlegg om entusiasme og samarbeid, og om arbeidet med å skaffe midler til utstyr som ikke dekkes av det ordinære skolebudsjett.
MANGFOLD OG AKTIVITETER
I tiden frem til festivaluken vil de ulike trinnene, lærere og elever, jobbe med "sine prosjekt" i ulike fagtimer der aktiviteten da blir en strategisk initiativ for å nå deler av fagets kompetansemål.
Elever foreldre og andre i nærmiljøet kan se frem til å se og høre blant annet ulike innslag som konserter, teateroppsetninger, kunstutstilling, sirkus, dansekonkurranse, forfatterbesøk, opplesninger, digitale billedfortellinger og filmfremvisning. Temaer og seminar om mat og kultur fra alle verdens hjørner, barn og ernæring, og et seminar om Uranienborg under 2. verdenskrig er under planlegging. Skolen håper å få mennesker i lokalmiljøet engasjert i dette, slik at skolens elever blir kjent med nærmiljøet og mennesker som bor der.
Foreldregruppen, styringsgruppen, er i ferd med å bygge opp en "ressursbank" der foreldre tilbyr seg å bidra med sin kunskap og erfaring til det beste for ikke bare egne barn, men også medelever.
Markeringen ble avsluttet med Urra-sangen som allsang. Og to trommeslagere fra skolekorpset avsluttet seremonien med en lang trommevirvel før én elev og én lærer fra hver klasse sendte ballonger i alle regnbuens farger til himmels, som tegn på mangfold og glede over å jobbe sammen mot felles mål; å skape en god skole der det også gjennom URRA-festivalen satses på kunnskap, kunst og kultur.